ЕK: България да отмени изискването за повече родни стоки в магазините

Ако не получи задоволителен отговор, комисията може да реши да изпрати на страната ни мотивирано становище

14.05.2020 | 23:10 Редактор: Юлия Христова
ЕK: България да отмени изискването за повече родни стоки в магазините

Европейската комисия официално поиска от България да премахне изискванията, наложени на големите хранителни вериги, според които те трябва да отделят повече пространство и да обозначават българските продукти. Това става ясно от писмо на ЕК, според която тези мерки са дискриминационни за свободно движение на стоки, пише "Монитор".

Българското законодателство задължава търговците на дребно да излагат по виден начин и да осигуряват специални места за продажба за местните хранителни стоки, като мляко, риба, прясно месо и яйца, мед, плодове и зеленчуци, както и да купуват 90 на сто от млякото и млечните изделия от местните производители.

Тези задължения ограничават свободното движение на стоки и създават по-благоприятни и по-конкурентни условия за предлагане на пазара за местните хранителни стоки, което води до дискриминация на сходните вносни изделия, уточнява ЕК.

Законодателството ограничава също свободата на установяване, тъй като ограничава свободата на търговците на дребно да избират своя асортимент, да определят подредбата на продажбените си площи и да пригодят веригата на своите доставки. Такива ограничения могат да бъдат оправдани само със съображения от общ интерес, каквото е общественото здраве, и трябва да бъдат подходящи и необходими за постигането на тази цел.

Поради извънредните обстоятелства с епидемията от Ковид-19 и отслабването на икономиките в ЕС, е абсолютно необходимо да се запазят свободното движение на стоки и свободата на установяване. Неоправданите пречки могат да подкопаят общите усилия за запазване на свободния и ефикасен превоз на товари в ЕС и възможностите за борба с кризата, в духа на европейската съпричастност. България разполага с един месец, за да отговори на опасенията на ЕК. Ако не получи задоволителен отговор, комисията може да реши да изпрати на България мотивирано становище, се пояснява в съобщението.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 1
Гошо
преди 3 години
Свободният пазар е утопия, пред която се навеждат само слабите. Надявам се нашето златно "правителство" да не се остави да го .... отзад както обича да прави, а да защити родните производители и да спре наплива на долнокачествени Европейски плодове и зеленчуци. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
v
преди 3 години
Браво на ЕС! Значи да не мислим за родните производители а за техните. И защо така? Не знам, големите вериги са в повечето случаи европейски и тукашните клонове няма начин да не са изревали. Но това не ми звучи никак добре. Много е гадно да те натискат. И то защо? защото търсят пазари за собствените си стоки. не е честно. Не ми допада. Сигнализирай за неуместен коментар