От самолет дезинфекцират въздуха в ромската махала в Ямбол (Обновена)

Целта е да се напръскат участъци, до които не може да се стигне по друг начин

14.05.2020 | 13:44 Редактор: Ивет Арабова

Дезинфекцират от въздуха ромския квартал в Ямбол.  "Хвърляха отгоре, работа е сериозна. Ние бяхме вкъщи, всички бяхме вътре, никой не излезе навън", сподели Таньо Йорданов, който живее в ямболския квартал "Райна княгиня“

За 40 г. стаж в селскостопанската авиация пилотът Стоян Георгиев изпълнява за втори път такъв нетрадиционен полет. "Препаратът, с който пръскахме днес е дезинфектант, същият с който пръскахме преди два месеца в град Карнобат. Целта му е да дезинфекцира, а хербицидите да унищожат някакви плевели, това е по-различното. Иначе техниката за пръскане си е същата", обясни той.

"След като има такива примери в България и по света, бяхме длъжни да предприемем всички мерки за сигурността и спокойствието на жителите на Ямбол", отбеляза зам.-кметът на община Ямбол Михаил Керемедчиев.

3000 литра дезинфектант се изляха от небето над 300 декара площ. Летателните часове и препаратът са за сметка на общината. "Цената на декар е 2,60 лв., така че не е никак скъпо и не трябва да се спекулира с това. Над две трети от случаите регистрирани в града са именно от този квартал "Райна княгиня“, който е огнище на заразата в нашия град", каза още Керемедчиев.

Акцията по обеззаразяване обхвана и буферна зона около ромската махала. Препаратът е одобрен от Регионалната здравна инспекция. Безвреден е за хора, растения и животни, уточниха оттам. А кв. "Райна княгина“ и 14 улици около него остават под пълна блокада 11-ти ден. От началото на седмицата на жителите на района е забранено излизането, дори и за работа. Блокадата остава до овладяване на заразата от Ковид-19 в квартала.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Това го дъвчите една седмица. Разбрахме. Браво! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Леле, това не е ли прекалено.... А пък ако действа, защо не пръскат навсякъде. Сигнализирай за неуместен коментар