Инструктори препоръчват допълнителни часове при шофьорските курсове

Очаква се цените да се повишат, поради новите санитарни изисквания

11.05.2020 | 19:34 Редактор: Наталия Тотева

На 4 май бяха възобновени теоретичните изпити и обучението в автошколите, а днес дирекция "Автомобилна администрация" възстанови и практическите изпити.

Извънредното положение намира Николай по средата на обучението му по шофиране. Остава му 1/3 от практическите часове, а теоретичния изпит е взима веднага след двумесечното прекъсване.

Заради паузата в шофирането при повечето курсисти, инструктурите препоръчват допълнителни часове.

"Не само проблем със забавянето за самите кандидати, проблемът е и за околните, които се качиха и от 2 дни започнаха да шофират по пътищата в страната. Много неадекватни действия, виждате, че зачестиха тежките пътнотранспортни произшествия с брой на загинали", коментира Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Автошколите възстановяват постепенно работата си, но с по-големи разходи, за да спазват новите санитарни изисквания. Много е вероятно цените на шофьорските курсове да се повишат. 

"Държавата не предприе абсолютно никакви мерки да ни обезщети за тези 2 месеца. Този учебен център, не само моят, и всички останали, ние сме между 5 и 7 хил. лв. назад на първо число на месеца", добави той за Bulgaria ON AIR.

От бранша прогнозират покачване на цените през ранната есен тази година. Практическите изпити ще се провеждат само с един кандидат, в автомобила ще присъства председател на комисията и представител на учебната форма.

Вижте още в репортажа на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК