Тома Биков: Невзимането на решения е по-лошо от грешни решения

Той отбеляза, че дори да се разшири, мярката 60/40 няма да отмени новата реалност, в която живеем

08.05.2020 | 21:36 Редактор: Наталия Тотева

На първо четене в парламента бе гласуван Законът за здравето. С поправките се въвеждат мерки за справяне с коронавируса след отмяната на извънредното положение. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира за "Денят ON AIR" какви промени ще бъдат въведени със закона, как кризата се е отразила на обществото и какво дава на бизнеса мярката 60/40.

"Самият закон дава правната рамка и възможност, най-вече на изпълнителната власт, да провежда едно плавно излизане от тази криза, в която се намираме вече 2 месеца, здравна криза. Към тях има и социални мерки, икономически мерки, които се надявам да смекчат удара, но държа да подчертая, че ударът, който ще понесем от тази криза вече е факт. Не бива да се заблуждаваме че едни социални мерки могат да отменят кризата", зави той за Bulgaria ON AIR.

По думите му в момент на криза хората, които взимат решения, трябва да го правят бързо.

"Защото невзимането на решения е по-лошo отколкото грешните решения. Със сигурност някъде ще сбъркаме, но е важно да поддържаме един нормален ритъм в обществото", посочи той.

Депутатът от ГЕРБ коментира, че е важно правителството да има възможност за извънредни действия. Идеята е да бъде направена средносрочна рамка, тъй като по време на криза е трудно да се говори за дългосрочни решения.

Биков изрази надежди да няма бум на заразени и бизнесът да се преориентира към новите тенденции.

"Тази криза поражда и нови търсения. Вече има търсене на заведения, в които има по-малко хора. Ето това е нещо съвсем ново. Бизнесът е достатъчно гъвкав, за да намери правилния път", каза той.

В понеделник, 11 май, ще има Tристранен съвет. Ще се разшири ли мярката 60/40?

Мярката 60/40 дори да се разшири, тя няма да отмени новата реалност, в която живеем, отбеляза депутатът.

Според Биков целта на мярката е да ограничи загубата на работни места за жизнените предприятия, да им даде време да се преориентират.

Не би било ефективно да се направи парламентарна комисия, тъй като самият парламент има достатъчно възможности да следи разходите, смята депутатът от ГЕРБ. Той вярва, че имаме план за излизане от кризата.

"Аз смятам, че ние всички като общество, като държава, като институции, показахме в тази криза, че сме по-напред дори от държави, които сме смятали, че са по-развити от нас", отбеляза Бикова.

И призова да не забравяме, че когато се подпомага определен бизнес, тези пари се взимат отнякъде, най-вече от работещите и техните данъци.

Относно взимането на заем до 10 млн. лв, Биков обясни, че е нужно подобрен заем, не просто да покрие временните социални нужди, но и да бъде инвестиран в икономиката, за да може тя след време "сама да го върне".

Не бива да задлъжняват хора, които нямат никакви вина за тази криза, категоричен е политикът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК