Защо БСП не подкрепи поправките в Закона за здравето?

Депутатът д-р Георги Йорданов коментира темата в "Денят ON AIR"

08.05.2020 | 21:30 Редактор: Ралица Братанова

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за здравето. С новите текстове се дават повече правомощия на министъра на здравеопазването. Единствено депутатите от БСП гласуваха с "въздържал се".

"Очаквахме друг дебат. На нас днес ни беше предложен готов законопроект. Очаквахме да чуем отчет и анализ на това, което се случва в здравеопазването, какво става с държавните пари и как се изпълняват мерките в социално-икономическата сфера", заяви депутатът от левицата д-р Георги Йорданов в "Денят ON AIR".

Той обяви, че според БСП поправките дават твърде големи правомощия на здравния министър, който ще може да обявява "извънредна епидемична обстановка" за цялата страна или определени региони.

По думите на Йорданов не е било посочено нито какви ще са критериите за въвеждане на такава обстановка, нито мерките, които ще бъдат прилагани.

"Считаме, че се нуждаем от дебат. Ние ще направим нашите предложения между първо и второ четене. Съгласни сме, че в момента прицелът вече са социално-икономическите проблеми", заяви депутатът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това, което може да се направи, е да се промени ДДС за лекарствата и някои стоки от първа необходимост.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК