Проф. Начев: Тесните специалисти трябва да дават мнение по темата Ковид-19

Ако някой наистина се откаже от професията, той просто не е бил за нея, коментира той

06.05.2020 | 19:58 Редактор: Юлия Христова

В дните на пандемията кризата за медицински специалисти и особено лекари се обостри чувствително, не само в малките градове, а в цялата страна.

Жалкото е, че трябва да преминем през такава криза в екстремни ситуации, за да започнем да даваме нужното уважение към съсловието. Риск от заболяване винаги има - дали оперираш пациент с Ковид-19 или такъв със СПИН, рискът от заразяване е винаги голям. Това каза за Денят ON AIR директорът на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

Според него едва ли ще има отказали се медици от професията, защото те влизали в нея с любов. 

"Ако някой наистина се откаже от професията, той просто не е бил за нея. Смятам, че именно тесните специалисти трябва да дават мнение по темата с пандемията, а не всеки, и да не забравяме, че никой не е застрахован", коментира проф. Начев. 

Липсата на лекари е проблем, който е крайно време да бъде поставен на масата и експертите по съответните специалности да изготвят план какво трябва да се направи, допълни той за Bulgaria ON AIR

Проф. Начев обясни, че защитните облекла са създадени, за да запазят персонала, но ако се борави неправилно с тях, рискът от заразяване е по-голям, отколкото с тях. Той акцентира на това, че събличането на един използван вече предпазен костюм, нищо от повърхността му не бива да влиза в контакт с кожата на лекаря или медицинската сестра, които са го ползвали. 

Според лекаря предстои тепърва цената на PCR тестовете да се понижи, а в болницата, която той ръководи разполагат с модерен апарат за бързи резултати на тези тестове. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК