Правителството няма да удължава извънредното положение (ВИДЕО)

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на извънреден брифинг

04.05.2020 | 19:22 Редактор: Ралица Братанова


Правителството няма да удължава извънредното положение!

"Извънредното положение по смисъла на Конституцията няма нужда да бъде удължавано и преминаваме към действия, свързани с постепенно възстановяване на социално-икономическия живот с основен фокус върху мерките, които трябва да продължат", заяви на извънреден брифинг министърът на финансите Владислав Горанов.

Той обяви, че ще бъде внесен законопроект за изменение на Закона на здравеопазването, с който да се позволи на здравния министър и на държавния здравен санитарен инспектор да установяват мерки за преодоляване на епидемиологичната обстановка. 

Горанов допълни, че ще се запазят всички мерки, които имат отражение върху икономическия живот – програмите на социалното министерство, някои ограничения в стопанския оборот и някои норми, които да дават възможност за по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка. 

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че ще продължат някои мерки, въпреки че извънредното положение няма да бъде удължавано.

"В чл. 61 се прави важна променя, с която се предвижда министърът на здравеопазването с наредба да определи условията и реда за задължителна изолация на лицата, болни от заразни болести, на заразоносителите, карантина на контактните с тях лица и на лицата, които са влезли на територията на страната от други държави. В чл. 63 се дава правомощие на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен инспектор да обяви със заповед извънредна епидемична обстановка, като предвиди и съответните извънредни противопепидемични мерки на територията на страната или на отделни региони на страната с цел защита живота и здравето на българските граждани. В същия този чл. 63 се предвижда конкретните противоепидемични мерки да се определят с акт на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор или на директора на регионалната здравна инспекция да определи мерки също по предложение на главния държавен здравен инспектор за дадена територия от страната", разясни Ананиев.

Общата забрана за налагане на запори остава в сила и след отмяната на извънредното положение. Тя ще важи, докато траят мерките за борба с коронавируса.

"След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния ѝ обем и обхват", обяви правосъдният министър Данаил Кирилов.

Остават само ограниченията за съдебните изпълнители, които няма да извършват никакви принудителни мерки, допълни той и подчерта, че Камарата на частните съдебни изпълнители е предложила механизъм за доброволно изпълнение на малките задължения, но за да не се конфронтират с други мерки, те не са подкрепени.

Действието на някои мерки ще продължи 2 месеца след изтичане на извънредното положение, за да има плавен преход към възстановяването на стопанския оборот, обясни транспортният министър Росен Желязков. Той допълни, че това не изчерпва цялата палитра от законодателни мерки, които ще бъдат взети, защото предстоят заседания и на отраслови съвети.

Отменят се Националните външни оценявания на учениците след 4 и 10 клас. Властите са преценили, че проверката на знанията на тези ученици може да се извърши и в началото на учебната година 2020/2021 г.

"Приемането на ученици от обединените училища в 11 клас за учебната 2020-2021 г. се извършва само въз основа на окончателните оценки по учебни предмети от удостоверението за завършен първи гимназиален етап на средно образование", обясни Данаил Кирилов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
И да удължават и да не удължават всичко зависи от нашето самосъзнание. Дано сме си взели поука след 50 дена размисъл у дома и да спазваме правила. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Това е прибързано. Утре като почнем да мрем по улиците, както в Испания и Италия, тогава ще съжаляваме за отмяната на карантинното положение. Сигнализирай за неуместен коментар