Срокът за плащане на сметките за битовия ток се удължава от 20 на 30 дни (ВИДЕО)

Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага, обяви министърът Теменужка Петкова

30.04.2020 | 09:33 Редактор: Александра Иванова

Срокът за плащане на сметките за битовия ток се удължава от 20 на 30 дни. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в Министерския съвет.

По думите ѝ заповедта за удължаване на срока идва след подробен анализ на финансовите параметри.

"Системата не би изпитала ликвиден проблем при възможност за разсрочване на плащанията на битовите потребители", уточни енергийният министър.

Няма битови потребители, на които е спряно захранването с електроенергия поради неплащане, категорична е министър Петкова. 

"70% от сметките на битовите потребители са платени без забавяния. 26% от плащанията са извършени в рамките на удвоения срок", посочи Петкова.

Подписани са 7500 споразумения за разсрочени плащания. Министър Петкова обяви още, че либерализацията на енергийния пазар се отлага с около 3 месеца, но ще се състои със сигурност.

"България има ангажимент да либерализира напълно своя електрически пазар. Кризата с Ковид-19 изненада всички нас. Kъм настоящия момент ще се наложи този процес да се отложи. Но либерализацията е необратим и неизбежен процес. Нямаме време за губене, а ангажимент към ЕС", категорична бе тя.

Относно високите мартенски сметки за ток, Петкова отбеляза, че причината е, че хората са си стояли вкъщи заради извънредното положение и потреблението се е увеличило. Но това ще бъде коригирано с преизчисляване.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК