Главният мюфтия: Събирането в джамиите може да доведе до убийство по непредпазливост

По време на свещения месец Рамазан джамиите у нас останаха затворени

29.04.2020 | 20:32 Редактор: Искра Ангелова

Започна свещеният за мюсюлманския свят месец Рамазан. Джамиите у нас останаха затворени, заради разпространението на новата пандемия от Ковид-19.

От Главното мюфтийство призовават вярващите да останат по домовете си и да се събират в най-тесен кръг. В почти целия свят мюсюлманските храмове са затворени.

"Ние се намираме в извънредно положение и този Рамазан го посрещаме по различен начин. Мюсюлманите спазват тези ограничения, които се изискват от българските власти, и най-вече медицинските препоръки. Това е така, защото ислямската религия има за цел да пази 5 неща. Първото нещо е да пази човешкото здраве и човешкия живот. Ако има струпване на едно място - това е причина за разпространението на тази зараза, от която има опасност да починат хора. И ако някой почине - тези, които са се събрали в джамията, те се приемат като причина за смъртта на този човек. Или по-точно - това е убийство по непредпазливост. Въз основа на което, мюсюлманите стриктно спазват тези разпореди, защото Аллах не иска от нас да правим неща, които не са в нашите възможност", заяви главният мюфтия на България Мустафа Хаджи в ексклузивно интервю пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че във времето, в което се намираме, при мюсюлманите е задължително да спазват тези разпоредби, за да може да изпълнят волята на Аллах.

"Ние, през целия си живот, всяка година се събираме по определен начин в джамиите по време на Рамазан - изпълняват молитвата, четат Корана заедно. Тази година Аллах иска да ни каже "Да, това го правите. Но тази година искам да го направите по различен начин". Следователно, ако един човек не се подчини на тези препоръки и не направи така, че да запази живота и здравето както на самия себе си, така и на хората около себе си, означава, че той е престъпил заповедта на Аллах", коментира Мустафа Хаджи.

Джамиите остават отворени за тези, които имат нужда да отидат в храма, но тези, които ще ги посетят, трябва да се съобразят и да прекарат по-малко време в тях.

"Ние сме дали разпореждане на всички имами и мюезините в страната да четат "Езан". След което да направят тази молитва, която е задължителна в джамията, а тази, която е препоръчителна, да я изпълнят в техните домове, за да няма струпване на хора. Ако в джамията има повече от един човек, да стоят на разстояние един от друг. Но знаете, че джамиите се посещават не само от млади хора, но и от възрастни, а ние знаем, че те са най-податливи на тази зараза, така че ние препоръчахме на мюсюлманите да се съобразят с това", каза още главният мюфтия.

По време на свещения месец вярващите мюсюлмани спазват строги правила на пост и молитва, а идеята е да разберат какво е на тези, които са лишени от нещо. 

От 10 години Главното мюфтийство прави дарения по време на Рамазан.

"Мюсюлманите в Рамазан се събират заедно на тържествената вечеря ифтар. Хора, които искат да даряват, дават средства, с които се закупува храна. Тази година мюсюлманите нямат тази възможност, защото няма как да се съберат на едно място. Затова хората, които по принцип са свикнали да раздават за ифтар и за вечери, те пренасочат средствата за хора, които имат финансова необходимост. В цяла България ние сме дали разпореждане за всички мюсюлмани, които искат да даряват, да пренасочат тези дарения към нуждаещите се, както и към хора, които имат необходимост от това храната да им се доставя вкъщи, защото има и такива, които нямат възможност да си сготвят или да си я купят", заяви още Мустафа Хаджи.

Той припомни, че в Корана Аллах казва "Да убиеш един човек, означава да убиеш цялото човечество и да спасиш един човешки живот, означава да се спаси цялото човечество".

20 000 социални пакета са подготвени за тази година, но те няма да бъдат само за изповядващите ислям.

"Трудно е да се направи тази оценка точно колко са, защото на много места хората го правят без да го афишират. Ние се опитваме да покажем тези добри дейности, защото това може да бъде добър пример за останалата част от обществото", категоричен е той.

Вижте цялото интервю на Миглена Георгиева с главния мюфтия Мустафа Хаджи във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Браво. Разумно са преценили. Те много се тъпчат, много хора се събират. Сигнализирай за неуместен коментар