Благоевград остана без кмет, отстраниха Румен Томов

Причината е законово нарушение, решението бе взето на извънредно заседание

29.04.2020 | 07:20 Редактор: Ралица Братанова

Румен Томов вече не е кмет на Благоевград. Това реши снощи общинската избирателна комисия след повече от три часа извънредно заседание. БСП обяви, че ще сезира Конституционния съд заради отстраняването на Томов.

Членовете на комисията от БСП обаче напуснаха залата и не участваха в гласуването. Отстраняването на Томов вече беше решено на две административни съдебни инстанции. 

Градоначалникът, който на местните избори беше подкрепен от социалистите, определи този ход като политически

"Тази борба беше за Благоевград. Тя продължава. Мисля, че успяхме за тези 6 месеца да направим нов начин на управление, обърнато към хората. При всяко положение, ако нещата се развият в изключително негативен план ще се видим на нови избори, тъй като хората са ми гласували доверие и аз не мога да ги подведа", категоричен бе Томов.

До това се стигна след сигнал на бившия градоначалник Атанас Камбитов от ГЕРБ. 

Според него новоизбраният кмет от БСП - Румен Томов, не е заличил една от фирмите си в срок и така известно време бил кмет и едноличен търговец едновременно. 

Тогава общинската избирателна комисия отказа да прекрати правомощията на Томов и така казусът влезе в съда. Нови избори за кмет на Благоевград се очакват през есента.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК