Паничерево под двуседмична карантина по заповед на здравния министър (ОБНОВЕНА)

Хората ще могат да излизат от домовете си за хранителни продукти, при нужда от лекарства или медицинска помощ

15.04.2020 | 07:32 Редактор: Наталия Тотева

От полунощ на 15.04 село Паничерево, което се намира в община Гурково, област Стара Загора, е под карантина. Тя ще продължи 14 дни. Лицата с постоянен или настоящ адрес в селото, които са извън населеното място, могат да се приберат по домовете си в срок до 20 ч. на 15.04. Това се посочва в заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Вчера 58-годишен мъж от селото, с положителна проба за Ковид-19, избяга от болницата в Стара Загора. Той е наел такси и се е прибрал в ромския квартал в родното си село. Заразеният е задържан и върнат в болница. Открит е и шофьорът на таксито. По случая е образувано досъдебно производство. Изградени са КПП-та от всички страни на селото.

Днес 60 души ще бъдат подложени на кръвен тест. Те са контактни на заразени, настанени в инфекциозната болница в Стара Загора. Ще бъдат направени и 1000 бързи теста при разпореждане на РЗИ.

"Много, които са зад граница, едва ли ще успеят да се приберат. Който успее до 20 ч. да се прибере, а който не е, където се намира - там ще бъде", каза кметът на селото Атанас Граматиков за "България сутрин".

След този час хора към Паничерево няма да бъдат допускани, а местните – близо 2000 души, ще могат да излизат от домовете си само, за да си купят хранителни продукти, при нужда от лекарства или от медицинска помощ.

Няма чак такава паника и страх, посочи още Граматиков. Той обясни за Bulgaria ON AIR, че заразените в селото не са били на работа извън страната. Кметът добави, че в населеното място няма аптека, но има един лекар.

В Паничерево са установени 6 заразени, а 9 души са под карантина. Шестият случай е потвърден 14.04 към 21 ч. Заразената е жена, която живее в съседство с друга болна, по думите на кмета.

Тези, които са с установен Ковид-19 са в инфекциозната болница в Стара Загора. Към момента състоянието им е добро. Това потвърди кметът на община Гурково Мариан Цонев.

"Имаме общински съветници, които са от Паничерево и кмета на селото. Те ще взимат здравните книжки и рецепти със служебна кола на общината и служители, ще ходят да купуват лекарства от аптеките и ще им ги връщат. Няма да оставим хората, и сега се грижим за тях", каза още той.

Вижте още в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Заради един безотговорен човек цяло село страда. А колко ли хора е заразил докато се прибере. Ще се замислили, че някой може да умре!!! Сигнализирай за неуместен коментар