Как се отразява социалната изолация на българите?

13% от хората признават: Стоенето вкъщи ни влияе много зле на психиката

14.04.2020 | 22:10 Редактор: Ралица Братанова
Как се отразява социалната изолация на българите?

От един месец България е в извънредно положение заради разпространението на Ковид-19. Пандемията наложи безпрецедентни мерки във всички европейски страни и удари сериозно икономиката по целия свят.

Наред с икономическите проблеми, най-голямото предизвикателство за мнозина е социалната изолация и фактът, че хората трябва да си стоят почти постоянно вкъщи.

Как ви се отразява социалната изолация? С този въпрос редакцията на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета, в която участие взеха 5009 души.

Всеки трети анкетиран (35%) посочва, че стоенето вкъщи и социалната изолация далеч не е най-приятното нещо, но заради здравето на хората ще трябва да се изтърпи. 

За цели 13% от българите обаче мерките влияят изключително зле на психиката, като 6% признават, че се чувстват ужасно вкъщи поради липсата на спорт и социални контакти, а други 7% дори признават, че усещат психиката си силно разклатена.

На фона на тях всеки пети (20%) се чувства щастлив, че може да остане по-дълго време в дома си с най-близките хора.

12% от анкетираните посочват, че поради факта, че не могат да работят от вкъщи и ходят редовно на работа, ежедневието им не се е променило много. 

За 3% от хората "спасението" от социалната изолация са домашните любимци, които трябва да се разхождат, а още толкова българи признават, че заради ситуацията са избягали от столицата и големите областни градове и временно са се преместили да живеят в села и малки градове, където ситуацията е по-спокойна и мерките не са толкова строги.

Цели 13% от българите пък категорично не одобряват социалната изолация като средство за борбата с коронавируса.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК