Уникална антивирусна кабина заработи в Центъра по хемодиализа в Бургас

Към устройството проявяват интерес и от софийски болници

11.04.2020 | 19:25 Редактор: Наталия Тотева

Антивирусна кабина за дезинфекция започва да работи в Центъра по хемодиализа в Бургас. Стерилизиращото устройство е подходяща не само за лечебни заведения, а и за предприятия. 

Тя осигурява дезинфекция на болничния персонал и на пациентите. Здравият мениджър д-р Ел Масри казва, че е заимствал идеята от европейски болници, но докато там една такава кабина струва между 10 000 и 12 000 евро, неговата капсула е не повече от 850 лв.

Сам е направил скицата и успява намери фирма за изграждане на конструкцията. Устройството съдържа помпа и дюзи, които впръскват препарат за дезинфекция като аерозол. 

"Виж каква мъгла. Тази мъгла преминава през целите дрехи на човека. Дрехите е най-големият носител, защото като ти киха човек насреща, сядаш на пейка, сядаш в кола, сядаш в офиса и ти го носиш", обясни д-р Зияд Ел Масри.

"Нашите пациенти са с намалени имунозащитни сили на организма поради 3-4 придружаващи хронични заболявания", обясни управителят на Центърa д-р Румяна Бахчеванова.

"Вратите винаги се дезинфекцират като влезем в залата и горе също ни мерят температурата преди да легнем", коментира пациентът Димитър Янев.

Към кабината вече проявяват интерес и от софийски болници. 

Вижте още в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК