Противоепидемичните мерки се удължават до 13 май

Заповедта е на здравния министър Кирил Ананиев

10.04.2020 | 23:49 Редактор: Юлия Христова
Противоепидемичните мерки се удължават до 13 май

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев удължи със своя заповед до 13 май въведените противоепидемични мерки на територията на страната във връзка с овладяването на разпространението на коронавируса, съобщава пресцентърът на Министерството на здравеопазването. 

Решението е взето във връзка с "усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на Ковид-19 на територията на страната, решението на парламента от 3 април за удължаване на срока на извънредното положение и препоръки на Националния оперативен щаб", се казва в съобщението. 

От 13 март в България е в сила извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Затворени са всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове (молове). Отменени са всички културни и спортни събития, забранено е излизането в паркове и градини.
На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Преустановени остават и учебните занятия и всички извънкласни мероприятия в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации, като продължава дистанционната форма на обучение при възможност.

Българските граждани, които планират екскурзии зад граница, задължително трябва да си правят медицински застраховки. Хората под карантина са следени чрез  мобилните телефони до отпадането на задължителната изолация.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК