Може ли чрез по-леки мерки да се изгради масов имунитет?

Националният оперативен щаб и медицински специалисти на различни мнения

09.04.2020 | 20:00 Редактор: Ралица Братанова

Масов имунитет срещу коронавируса у нас няма и все още е рано да се говори за облекчаване на мерките, е официалната позиция на Оперативния щаб. 

Според доц. Атанас Мангъров и д-р Александър Симидчиев обаче населението трябва да се зарази, за да изгради имунитет. На този етап това няма как да стане заради ограничителните мерки в страната. 

"Не по-малко от 60-70 процента от хората трябва да имат изграден имунитет, за да се получи на намаление на инфекцията",  казва д-р Симидчиев.

Изписаните пациенти трябва да дадат два отрицателни теста за Ковид- 19, но те биха могли да продължат да отделят вируса и това да не се хваща с тези тестове, обясни още доц. Мангъров.

Единият от вариантите за заразяване със същия вирус е, ако нивата на антителата са твърде ниски. Другият вариант е заразяване с вирус, който вече е променил състава си, т.е. е мутирал. Но това вече не е същата зараза. 

Коронавирусът не оставя трайни увреждания. За такива може да се говори само за хора, които са били в интензивно отделение, на механична вентилация.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК