Муравей Радев: Господ да ни е на помощ, ако мерките продължат повече от 3 месеца

Бившият финансов министър коментира и действията на ББР

08.04.2020 | 21:55 Редактор: Юлия Христова

Изпълнителният директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев ще бъде освободен от поста си. Това поиска премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерския съвет. Заедно с него работата си ще загубят и членовете на борда на банката. 

Тези 75 млн. лева ББР ги налива в други 2 банки, сделката може и да е добра. Кредитът е рисков и ББР е създадена за друго нещо, целево - да дава малки кредити на малки фирми. Това каза за "Денят ON AIR" бившият финансов министър Муравей Радев.

"Когато правителството актуализира бюджета, за да ти даде на теб пари - 700 млн. лева, и е ясно какво се задава - ако наистина се е случило, си е за бой. Нищо не оправдава мениджмънта на банката, ако финалът на сделката за този кредит е след 15 февруари", подчерта той за Bulgaria ON AIR

Радев коментира и въведените от държавата мерки във връзка с извънредното положение до 13 май.. 

"Те трябва да се разглеждат като мерки за 3 месеца, не повече. Ако някой реши повече от 3 месеца, Господ да ни е на помощ - не е ясно колко пари ще трябват. Представям си по-къс период, никой не бива да си представя тези мерки като еднократен акт. Никой не може да каже, докога ще продължи кризата в България, нито в света", обясни Радев. 

Според него мярката, която предвижда хората да могат да започнат работа в селското стопанство, като запазят размера на обезщетението си, е добра. 

"Така може да се засити нуждата от работна сила в селското стопанство, независимо, че не е квалифицирана работна ръка", подчерта бившият министър.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК