45 000 са безработните от началото на кризата, опашки се вият пред Бюрата по труда

Много работодатели не дочакаха помощ от държавата и затвориха врати

06.04.2020 | 18:38 Редактор: Ивет Арабова

Над 45 000 са регистрираните безработни от началото на кризата. По-голямата част от тях казват, че освобождаването им е пряко или косвено свързано с последиците от въведеното извънредно положение. Вместо да тушира напрежението сред работодателите, облекчаването на т. нар. мярка 60/40 доведе до остри коментари от страна на бизнеса. Много работодатели не дочакаха помощ от държавата и бяха принудени да затворят врати. 

С трудова книжка в ръка и 9 години опит като барман зад гърба си на опашката на Бюро по труда е и Божидар. "Никога не съм виждал такова нещо и държавата нищо не прави с това 60/40. И шефовете нямат приходи, няма пари", смята Божидар, който е бил съкратен от работа.

А в часовете докато тези хора чакат на опашка в Народното събрание управляващите представиха своя икономически спасителен план. Бизнесът одобри решението на депутатите да поемат осигуровките, но отново заяви, че мярката на държавата не работят за затворилите предприятия.

Работодателите настояват фокус да се постави и върху фирмите, които въпреки кризата работят, но не на пълен работен ден. Мерките за икономическа помощ на правителството по плана 60/40 са за период от 3 месеца. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК