Пререкания и взаимни обвинения в НС заради депутатските заплати

От ГЕРБ предложиха замразяване на възнагражденията на нивото им от декември

06.04.2020 | 13:30 Редактор: Александра Иванова

На фона на извънредното положение, народните представители прекараха часове в пререкания за размера на депутатската заплата. От ГЕРБ предложиха замразяване на възнагражденията на нивото им от декември. Според депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова извънредното положение го налага. 

БСП предложи основните депутатски заплати да бъдат замразени на нивото от предходния парламент. Но не само за извънредното положение, а по принцип. 

"Ние трябваше отдавна да дадем този пример", заяви депутатът от БСП Крум Зарков.  

Между управляващи и опозиция отново прехвърчаха искри. 

"Вие правите предложения само за извънредното положение и после ще върнете статуквото", отсече лидерът на БСП Корнелия Нинова.
 
От ДПС пък обявиха, че ще подкрепят предложението на ГЕРБ. Според тях заплатите им трябва да продължат да се индексират на база средната работна заплата, тъй като интелектуалният труд в парламента е доста по-голям. 

"Обединени патриоти" отново се оказаха разединени в идеите си. ВМРО настояха заплатите да бъдат орязани наполовина за целия период на икономическата криза. А от НФСБ предложиха депутатите да не взимат заплати в рамките на извънредното положение. От "Воля" отидоха по-далеч, настоявайки депутатите да получават минималната работна заплата. 

От 1 април основното депутатско възнаграждение трябваше да стане 4284 лв., ако предложението на ГЕРБ бъде прието, то ще остане 3747 лв. поне в рамките на извънредното положение. 

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК