Депутатите от ГЕРБ даряват по 1400 лева за борбата с коронавируса

От февруари властта е с по - високи възнаграждения

02.04.2020 | 20:36 Редактор: Александра Иванова

Депутатите от ГЕРБ са взели решение да дарят по 1400 лева от заплатите си за борбата с коронавируса. Това е 1/3 от месечното възнаграждение на всеки един от тях.

От февруари властта е с нови възнаграждения - на базата на повишаването на средната заплата в страната за декември 2019 г. от 1291 лева на 1416 лева по данни от Националния статистически институт, а също и заради скока на брутния вътрешен продукт с 3,4%, отчетен преди кризата с covid-19.

Депутатските заплати по правилник се изчисляват на база три средни работни заплати в обществения сектор от последния месец на всяко предходно тримесечие. Това означава, че основното възнаграждение за всеки депутат вече е 4 248 лева. Освен това за участие в комисии народните представители получават още 15%. Председателят на парламента по правилник взима две трети над основната депутатска заплата, което означава,че Цвета Караянчева се разписва срещу поне 7051 лева.
 

Даренията ще бъдат насочени както за ограничаване на разпространението на коронавируса, така и за намаляване на социално-икономическите щети вследствие на кризата.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК