Опашки пред Бюрата по труда, над 30 000 вече са без работа

Само за седмица болничните листове също скачат двойно

02.04.2020 | 13:33 Редактор: Ралица Братанова

Хиляди без работа за ден и нови опашки пред Бюрата по труда. Междувременно социалното министерство разпореди завишени мерки за безопасност на работните места.

Въпреки мерките на държавата за подпомагане по схемата 60/40, фирмите продължават да освобождават своите служители. До момента 59 работодатели са подали своите документи за отпускане на т.нар. помощ от държавата. Все още от социалното министерство не се наемат да прогнозират до колко тази мярка ще бъде сравнително печеливша.

Показват го данните – над 30 000 души са загубили работата си от началото на извънредното положение у нас, а само за вчера трудовата борса бележи печален пик на постъпилите молби – на близо 5000 души. 3200 от тях са заявили, че са съкратени вследствие на кризата. 

Същевременно социалното подпомагане също се увеличава. Над 410 хил. получават семейни помощи, а над 340 хил. са децата до завършване на средно образование, на които се отпускат средства от държавата. 

Само за седмица болничните листове също скачат двойно. В момента такива са издадени на над 170 хил. лица. 5000 от тях са под карантина, а 2000 с положителна проба за коронавирус. 

За да се ограничи заразата социалното министерство издава заповед за по-строги мерки на работните места. Те включват задължителен инструктаж на служителите, дезинфекция преди всяка смяна и ограничаване на контакта между работниците.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК