Прокуратурата зове прокурори и следователи да дарят кръв

Кръводаренията са намалели значително от началото на март

31.03.2020 | 16:00 Редактор: Александра Иванова
Прокуратурата зове прокурори и следователи да дарят кръв

Ръководството на Прокуратурата се обръща към всички прокурори, следователи и съдебни служители с призив да дарят кръв за лечебните заведения. 

Причината- центровете по трансфузионна хематология в страната алармираха за значителен спад на желаещите да дарят кръв от началото на месец март.

Магистратите и служителите, които се намират на територията на столицата, ще могат да даряват кръя във Военномедицинска академия и в УМБАЛ "Св. Анна". Прокурорите, следователите и съдебните служители от страната могат да се включат в инициативата като се обърнат към здравните заведения, както и към Регионалните центрове за трансфузионна хематология в Плевен, Пловдив, Стара Загора и Варна.

Ръководството на Прокуратурата подканва също и всички магистрати и съдебни служители в платен годишен отпуск.

Трансфузионните центрове в страната извършват рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите и не допускат кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции. 

От ежедневно преливане се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и други. Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във facebook ТУК