fallback

Прогноза: Кризата в икономиката може да е по-дългосрочна и по-тежка

Според Стоян Панчев може да нямаме нужда от всички 15 млрд. лева

31.03.2020 | 09:35 Автор: Ивет Арабова

Икономиката е на ръчна спирачка заради ограниченията за разпространението на вируса. У нас правителството отделя 1,5 млрд. за помощ, имало и още резерви. Kабинетът предлага и да бъде увеличен таванът за поемане на нов държавен дълг от 2,2 на до 10 млрд. лева. Достатъчна ли е държавната помощ?

"Очаквах, че ще има подобно развитие. Имаме 10 млрд. лева дълг, който може да бъде взет, и 5 млрд. от фискалния резерв. Може и да нямаме нужда от всичките 15 млрд. лева", каза за "България сутрин" икономистът от Експертния клуб за икономика и политика Стоян Панчев.

Според него е трудно всичко да бъде прозрачно, защото всичко се случва много бързо. Той прогнозира, че кризата ще е по-дългосрочна и по-тежка, отколкото очакваме на този етап.

"Вчерашното съобщение са откъслечни числа, ще е добре да чуем брифинга на Горанов, но това е очаквана стъпка", смята Панчев.

По думите му още в края на миналата година се е наблюдавало забавяне на икономиката в Европа.

"Кризата, в която влизаме има два елемента -  единият е шокът с предлагането около пандемията, и вторият - ние така или иначе вървяхме към стагнация или лека техническа рецесия още в края на 2019 г. Банките вече реагираха и показаха гъвкавост, очаквам да я видим облечена в правила", добави икономистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че трябва да се обърне внимание на оптимизация на разходите на държавата.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback