379 са заразените у нас, коронавирус вече и в Силистра

От медицинския персонал са заразени 18 души, обяви ген. Мутафчийски

31.03.2020 | 08:28 Редактор: Искра Ангелова

25 са новозаразените с коронавирус у нас за последното денонощие. Общият брой на инфектираните е 379. 113 са в болница, а 13 души са интубирани и се намират в интензивни клиники. Няма починали през денонощието. Новата област, която заразата обхваща, е Силистра, където семейство – мъж и жена са заразени с Ковид-19. Това съобщи на редовния брифинг  генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той посочи, че 57% от заразените са мъже, а 43% жени. Средната възраст е 46 години, като най-младият пациент е 3-годишен, а най-възрастният - 86.

Средната възраст на починалите е 66 години.

"От медицинския персонал са заразени 18 души. Има поне 8 случая, които са свързани с пътувания и почивки, но другите са свързани със своята работа", допълни ген. Мутафчийски. Изписани са 17 души, които са с две отрицателни проби.

"Знаете, че има противоречиви версии за носенето на маски, а заповедта на Ананиев е в резултат на продължително обсъждане. Болните лица задължително трябва да носят маски, СЗО не препоръча здрави лица да ги носят. Гратисният период за закупуване на маските е до събота", каза още той.

Ген. Мутафчийски отсече, че основните източници, които ползват за въвеждането на мерки, са Китай, Южна Корея, Израел. В последната държава от снощи маските са задължителни.

"Поставянето на рестриктивни мерки пред българските граждани е истинско изпитание за тях, но ние също имаме семейства и търпим. Те са следствие на това, че наблюдаваме тенденциите. Ясно е, че не може да има 100-процентово разбиране. Получавам обаждания от граждани с горещи молби за по-строги мерки", допълни началникът на Националния оперативен щаб.

Той коментира и ситуацията в Банско: "Всички контактни лица в Банско са изследвани и особено внимание приложихме дали има проява на симптоми. Там ситуацията се наблюдава сериозно. Много хора не заявяват открито какво им се случва, но беше проведена акция за взимане на проби - около 50. Да, отпада карантината, но остава с мерките, които са в големите областни градове".

Ген. Мутафчийски заяви, че във ВМА има 33 000 опаковки хинин, както и че предстои производството на хлорикин в България. 

"От вчера имаме доставка на Хидроксихлороквин. Всички лица, които са на болнично лечение, получават това лекарство", каза още той и припомни, че това лекарство не може да бъде разпространявано в аптечната мрежа.

"Трябва да се наваксва с дефицита на маски, очила, защитни облекла и шлемове. Това е в цял свят. Започнахме производството сами", посочи ген. Мутафчийски и коментира, че джипитата в Германия сами си закупуват здравните средства.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК