Омбудсманът: Отказът да се намали цената на тока е трудно обясним

Тя бе категорична, че гражданите имат справедливо очакване сметките за ток и парно да намалеят

26.03.2020 | 22:15 Редактор: Юлия Христова
Омбудсманът: Отказът да се намали цената на тока е трудно обясним

Омбудсманът Диана Ковачева не подкрепя проекта за решение на КЕВР, с което цената на тока се запазва същата, въпреки че тази на природния газ намаля с над 40%. Заради мерките за сигурност, свързани с коронавируса, омбудсманът заяви позицията си на заседанието на регулатора по Скайп-връзка, а по-късно тя изпрати до комисията и писменото си становище.

"Като омбудсман и защитник на правата на гражданите не подкрепям проекта за решение на КЕВР да не се изменят цените, утвърдени с Решение № Ц-19 от 01.07.2019 г., при условие, че цената на природния газ се намалява с 40,49% в сравнение с действащата в момента. Още повече, че по-рано днес стана ясно, че този процент ще се увеличи и цената ще спадне още повече“, заяви доц. Ковачева.

Тя подчерта, "че на този фон, отказът да се намали цената на тока е трудно обясним, още повече, че извънредната ситуация, в която се намираме, не предполага вземането на подобно решение“.

Омбудсманът бе категорична, че гражданите имат абсолютно легитимно и справедливо очакване сметките им за ток и парно да намалеят, което при пандемия, ще е глътка въздух за домакинствата.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК