Да останеш без работа по време на извънредното положение

Най-засегнати са сферите на туризма и ресторантьорството

25.03.2020 | 13:00 Редактор: Тодор Петров

Над 1200 души са се регистрирали в бюрата по труда в София само за изминалата седмица. Голяма част от хората са от сферата на туризма и ресторантьорството. За изминалите 7 дни работа са успели да си намерят 320 безработни.

Заради извънредното положение бизнесът вече търпи сериозни загуби, а част от фирмите вече са принудени да съкращават работни места. Пред бюрото по труда в столичния квартал "Люлин" срещаме Симеон.

"Идвам да се регистрирам като безработен. Работих в сферата на туризма, която е пряко засегната", споделя той.

Вчера Симеон разбира от работодателя си, че хотелът, в който работи прави съкращения и той вече не може да бъде рецепционист. През последните седмици броят на хората в подобна ситуация продължава да расте. Само за първата седмица от извънредното положение в бюрото по труда в "Люлин" са се регистрирали 200 души.

За месец новорегистрираните безработни в София са се увеличили с близо 8 на сто. На една част от безработните агенцията е успяла да намери работа. Хората като Симеон остават с надежда, че скоро ще си намерят препитание, а дотогава ще разчитат на обезщетението от държавата.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК