Поздрав от посланиците-франкофони в България за Деня на франкофонията

Видео обръщение от посланиците-франкофони, акредитирани в България

20.03.2020 | 08:00 Редактор: Силвия Грозева
Поздрав от посланиците-франкофони в България за Деня на франкофонията

 

По случай 50-годишнината на Международната организация на франкофонията /OIF/ посланиците-франкофония на различни страни, акредитирани в София отправиха послание за единство към народите.

Франкофонията по света в цифри:

88 страни, сред които и България членуват в OIF.

300 милиона души използват френския език в ежедневието си.

1,2 милиарда души е населението на страните от OIF.

16% от глобалното богатство се създава от страните-членки на Международната организация на франкофонията.

Терминът „франкофония” се появява в края на 19в. в трудовете на френския географ Онезим Реклюс, с който той описва всички хора и страни, използващи френския език.

Франкофонията става масово използвано понятие няколко десетилетия по-късно, когато франкофоните осъзнават съществуването на споделено езиково пространство, позволяващо взаимни контакти и обмен на опит.

Писатели и писателки поставят основите на движението.

Историята

В края на 60-те години на 20в основателите на институционалната франкофония – Леополд Седар Сенгор и неговите колеги отТунис Хабиб Бургиба и Нигерия Хамами Диори, както и камбоджанският принц Нородом Сианук решават да използват френския език за солидарност и сближаване между хората.

На 20 март 1970г. в Ниамей представители на 21 държави и правителства подписват Конвенция, с която се създава Агенция за културно и техническо сътрудничество /ACCT/ - междуправителствена организация, основана на използването на общ език и целяща насърчаването на културите на членовете си и засилване на културното и техническо сътрудничество между тях.

През 2005г. ACCT стана Международна организация на франкофонията /OIF/.

България

България се присъединява като пълноправен член към Франкофонската общност през 1993г. по време на Петята франкофонска среща на върха на остров Мавриций. Цялостната франкофонска дейност в България се координира първоначално от Министерството на културата, а от 1995г. от МВнР в качеството му на Национален координатор по Франкофония.

В България работи Регионално бюро на франкофонията за Централна и Източна Европа, координиращо и разпространяващо дейността на OIF за страни като България, Румъния, Северна Македония, Армения, Молдова и Албания в сътрудничество с Министерствата на образованието, на културата и други институции в тези страни.

В София член на регионалната мрежа е Софийският университет.

В момента

В контекста на пандемията от коронавирус, безпрецедентна здравна криза, която не пощади нито един континент, генералният секретар на Международната организация на франкофонията Луиз Мушикивабо призова за стриктно спазване на правилата, въведени срещу разпространението на Covid-19 от различните правителства. OIF отмени много от събитията, които беше планирала в различни страни по света по случай 20 март и много от офисите й преминаха на дистанционна работа.

„Франкофонията се развива на основата на солидарността. Днес имаме нужда от солидарност в трудните моменти, които преодоляваме”, каза Луиз Мушикивабо.