Извеждат чуждестранните туристи от страната до края на седмицата

Общо 47 организирани туристи са извън България

19.03.2020 | 17:17 Редактор: Наталия Тотева

На извънреден брифинг относно ситуацията с чуждестранните граждани, които се намират на територията на страната ни, министърът на туризма Николина Ангелкова посочи, че до края на седмицата е възможно да бъдат извозени всички туристи.

"Към днешна дата в курорта Боровец има 25 чуждестранни туристи, от които 21 са английски, на които утре им предстои заминаване с чартър, така че на територията на курорта ще останат четирима - един австриец и трима от Сърбия", коментира Ангелкова.

Те също ще заминат в рамките на утрешния ден, добави тя.

"На територията на Пампорово има 16 чуждестранни туристи. От Румъния един, от Русия четирима, които утре отпътуват, от Турция петима и от Хърватия - двама, които също в рамките на утрешния ден и хърватите в събота предстои да отпътуват", каза министъра на туризма.

В Банско има най-много чуждестранни граждани в сравнение с другите курорти. 

"Те са около 111 към днешна дата", подчерта Ангелкова.

Тя посочи, че рано тази сутрин са отпътували 46 британски граждани. Очаква се утре да още 29 британски граждани да си тръгнат.

Руските граждани трябваше да отпътуват утре с чартър, осигурен от Русия, но е била получена информация, че има вероятност да не бъдат качени в организирания транспорт. Причината е, че се намират в поставен под карантина град.

Проведен е разговор с руския посланик. Министърът на туризма Ангелкова изрази благодарността си за оперативната координация и съдействие от негова страна.

Руският посланик е поел ангажимент руските граждани в Банско да бъдат извозени с отделен чартър, ако е възможно в рамките на утрешния ден или в най-скоро време.

Общо 47 организирани туристи са извън България - в Куба, Мексико, Буенос Айрес, Занзибар.

"С министър Желязков сме в непрекъсната координация по отношения на извозването", добави още Ангелкова.

Получена е информация, че в Малта има основно индивидуални туристи, които са направили резервациите си през Booking.

"Няма да оставим нашите съграждани да не могат да се приберат, но апелираме към отговорно поведение, особено в тази особено сложна за целия свят ситуация", отбеляза министъра на туризма.

До този момент на територията на България има 961 чужди граждани, считано от 16 ч. на 18 март.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страница ни във Facebook ТУК