Стотици отменени резервации по морето, турагенциите заплашени от фалити

В сектор "Туризъм" са 300 000 души и предстоят съкращения

19.03.2020 | 11:22 Редактор: Искра Ангелова

След карантината в Банско по-голяма част от малкото работещи хотели по морето са затворили и са отменили всички резервации. От бранша прогнозират, че ако има летен сезон, то ще се разчита предимно на вътрешен туризъм или на записвания в последния момент. 

В един от големите SPA хотели в Поморие са отменени вече близо 300 резервации.

"Част от резервациите по настояване се връщат. На всички резервации се предлага един срок от 12 или 24 месеца, в които могат да ползват сумите. Смятам, че това е редна практика. Мисля, че и колегите в Европа постъпват по същия начин", каза хотелиерът Георги Тръпков.

По данни на Министерството на туризма заетите в сектор "Туризъм" са 300 000 души и предстоят съкращения. 

Петя Грудова е туроператор, който се е върнал от рискова дестинация и е под карантина. Предрича фалита на много туристически агенции у нас и по света.

"Агенции, които са предплатили в чужбина хотели и самолетни пакети, съответно, за да бъдат предложени на техните туристи на по-добри цени и са ги предплатили на ранни записвания, няма да успеят да осъществят тези почивки", каза Петя Грудова.

Концесионерите на плажове обмислят да поискат преразглеждане на концесионните им договори. Ако няма сезон - ще искат разсрочено плащане на таксите към държавата.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК