fallback

Приеха на първо четене Закона за мерките при извънредното положение

То беше обявено на 13 март и остава в сила до 13 април

18.03.2020 | 14:22 Автор: Юлия Христова

Народните представители приеха на първо четене Закона за мерките по време на извънредното положение. Очаква се той да бъде гласуван на второ четене окончателно в петък. 

Извънредното положение беше обявено на 13 март и остава в сила до 13 април. Допуска се въвеждане и на по-строги мерки, по препоръка на Националния щаб. Целта на специалния закон е да утвърди рестрикциите, които вече действат в страната.

Според БСП в извънредното положение правителството трябва да отвори държавния резерв, да се даде информация за фискалния резерв и да се направят разчети за актуализация на бюджета. Д

Законът в сегашния си вид дава право на работодателите да пускат работниците в платен или неплатен отпуск, без тяхно съгласие. Според ДПС опцията неплатен трябва да отпадне. 

От НФСБ настояват в закона да има краен срок на действие. Валери Симеонов настоя да се въведе полицейски час и забрана за религиозните мероприятия.

Вижте повече в репортажа на Стоян Тричков. 

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback