Удължават срока за смяна на личните документи с 6 месеца

Държавата има готовност да сложи таван на цените, за да няма спекула

14.03.2020 | 14:50 Редактор: Ралица Братанова

С половин година се удължава срокът за смяна на личните документи. Държавата има готовност да сложи таван на цените, за да няма спекула. Малките фирми и магазини ще продължат да работят, стига да не се струпват хора. Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет. 

Протоколите за лекарствата се удължават с 12 месеца, а решенията на ТЕЛК ще важат до края на май. 

От 17 часа днес на телефон 112 всеки ще може да получи обяснения за конкретните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването. 

Веригите за бързо хранене могат да работят само за хора, които купуват храна за вкъщи, каза още Борисов. 

По думите му магазини могат да работят, но ако организират работата си така, че да няма струпване на хора. Иначе ще бъдат затворени при проверка от МВР и здравните власти.

Надяваме се двете седмици срок да дадат резултат и да почнем да отпускаме по-широко движението, заяви Борисов.

Правителството обмисля и дали заповедта на здравния министър с ограниченията за движение на хора да не стане специален закон за борба с коронавируса.

"Искам категорично да заявя, че търговската дейност продължава да се извършва в нашата страна в досега установения ред с изключение само на тези, които са посочени в заповедта: това са увеселителните и игралните зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, кафе-сладкарници и големите търговски центрове от типа на моловете, като в тях остават да функционират офиси, банкови офиси, хранителни вериги, застрахователи", допълни здравният министър Кирил Ананиев

По думите му икономическия живот в страната трябва да продължи.

"Затова сме се концентрирали към спортни, културни мероприятия и заведения, където има най-голямо струпване на хора", обясни здравният министър.

Вижте още в репортажа на Милена Енчева

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК