Глас от БСП: Мерките срещу коронавируса у нас са адекватни

Според Десислав Тасков с бързите тестове трябва да засечем здравите вирусоносители

11.03.2020 | 22:06 Редактор: Ивет Арабова

Коронавирусът взе жертва и в България. Ефективни ли са мерките на държавата?

"Имаме една криза, която е за целия свят. Смятам, че мерките в България са адекватни, институциите работят. На преден план излязоха специалистите с Националния оперативен щаб. Да не си позволяваме емоционални изказвания, а да говорим с разум и професионална реакция", каза в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от БСП д-р Десислав Тасков.

По думите му едно непремерено изказване води до психоза, паника и истерия.

"Проблемът с паниката е по-голям, отколкото последиците от заболяването. Коронавирус не значи смърт, той трябва да ни направи малко по-отговорни. Хубаво е да напазаруваме на възрастните си близки", каза още д-р Тасков.

Според него в България не може да се говори за епидемия при по-малко от 10 заразени.

"Децата са слабо уязвими на коронавируса. Добрата лична хигиена, намаляване на социални контакти - да свършим това, което можем. Маската е необходима за тези, които ни лекуват", обясни депутатът в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му медицинският персонал трябва да бъде обезпечен със защитни маски и облекла.

ези бързи тестове са много по-лесно достъпни. Необходимостта от тях е, за да се справим с една евентуална епидемиологична вълна, като хванем здравите вирусоносители. Вместо да слагаме термокамери, могат бързите тестове да се правят на летищата", разясни д-р Десислав Тасков.

Той добави, че основният проблем с Ковид-19 е инкубационният период.

"Трябва да бъде достатъчно платено на хората, които се борят за нашето здраве и това да бъде регламентирано. Знаем как да лекуваме пациентите", категоричен бе Тасков.

Той смята, че освен борбата със заболяването, държавата трябва да започне да мисли за ефектите, които ще последват за икономиката.

"Ще си проведем конгреса на партията в срок, кампанията се отлага, за да се опази здравето на хората", заключи Тасков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК