fallback

4 случая на коронавирус са установени у нас

Два са в Плевен, два в Габрово

08.03.2020 | 19:43 Автор: Юлия Христова

Два случая на коронавирус в Габрово и два случая в Плевен са установени, съобщиха от Националния оперативен щаб. Пробите на 27-годишния мъж от Плевен и 75-годишната жена от Габрово са били потвърдени през нощта.

Освен тях е установен коронавирус при 61-годишен мъж от Плевен с белодробно заболяване, както и при жена - медицинско лице от Габрово.

Не е ясно кой е нулевият пациент. Болниците в двата града работят на карантинен режим. Сведена е до минимум възможността за разпространение на заразата. Проучват се другите два случая. От щаба увериха, че медиците работят без каквато и да е паника, ще се приемат само неотложните пациенти. Развитието на ситуацията в България повтаря това в много други държави, изпращат се всички указания на медицинския персонал, за да се улесни работата на медиците в страната.

Предвиждат се по-драстични ограничения в двата града, освен наложените във връзка с грипната епидемия. Търсят се резерви в самите болници, тече процес на дезинфекция в лечебните заведения. Няма основания за паника, дори при пациентката на 75 г. нещата протичат в добър вид.

Ще се увеличи броя на леглата за прием на пациенти с евентуална зараза.

По отношение на предпазните облекла в Плевен - там има достатъчно такива, за Габрово ще бъдат изпратени още в най-кратки срокове. Задоволително е, че няма паника сред персонала. От щаба отправиха апел медиите да не опитват да установяване кои са болните, защото това е грубо нарушение на личното пространство.  

"Те не са прокажени и не бива да бъдат публично посочвани. Лабораториите работят денонощно. Общо броят на тестовете у нас е достатъчен, няма проблем с това", посочи проф. Венцислав Мутафчийски от ВМА.

Възрастната жена от Габрово е била приета в болницата на 3 март, на входа на лечебното заведение има полиция, която следи всеки влизащ и излизащ от него. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback