Няма коронавирус у нас, няма и свободни легла в инфекциозните отделения

Лекарите сега са още по-дефицитни, заяви ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски

05.03.2020 | 08:32 Редактор: Тодор Петров

Продължава да няма регистриран случай на коронавирус у нас. Това обяви началникът на ВМА и Националния кризисен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Беше осъществен за пореден път междулабораторен контрол. По 6 са разменените проби, които са потвърдително отрицателни. За денонощието са приети още 11 човека, които ще бъдат тестувани, освободени са двама след отрицателни проби. Днес такива лица са 3, които подлежат на същия контрол. 

"Разширяваме кръга на лицата, които подлежат на тестуване. Инфекциозните отделения вече са пълни в доста голяма част от страната - особено в Източна и Централна България. В Благоевград няма нито едно свободно легло в инфекциозните клиники", заяви ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски пред Bulgaria ON AIR.

Той обяви, че ще бъде изпратено писмо за бърза реакция от Министерството на здравеопазването и съответните служби, които са ангажирани с болничното лечение, да свикат незабавно директорите на областните болници, за да докладват какви са допълнителните сили и средства, които ще отделят за коронавирус инфекция в България.

"Изследваме потенциално болните само с доказани методи, които се използват във всички цивилизовани страни. Капацитетът в инфекциозната клиника е абсолютно запълнен. Лекарите сега са още по-дефицитни. За грижата на тези пациенти не е необходимо да бъдат само инфекционисти. Голяма част от пациентите се поемат от лекари с профил вътрешни болести", каза още директорът на ВМА.

"Културният човек 14 дни спазва своята карантина, правителството осигури болнични. И научаваме за жени, върнали се от Италия, отиват на зъболекар вместо да си стоят вкъщи", коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Вижте още в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК