Забраняват пътуванията на ученици до Италия и Китай

Учителите от Каварна ще могат да ползват болничен за домашна карантина

27.02.2020 | 15:53 Редактор: Юлия Христова
Забраняват пътуванията на ученици до Италия и Китай

Просветното министерство забранява пътуванията на ученици до Италия и Китай, заяви заместник-министърът Таня Михайлова.

Учителите от Каварна, чиято ученическа група беше евакуирана вчера от Италия заради коронавируса, ще могат да ползват болничен за домашна карантина, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БНР.

Днес кабинетът изпрати правителствения самолет, за да евакуира ученическата група. В нея имаше 20 ученици и четирима преподаватели.

Зам.-министър Михайлова допълни, че въпросните преподаватели ще излязат в служебен отпуск:

"Абсолютно по разпореждане той да бъде служебен отпуск и да не е за сметка на платения годишен отпуск. Това като инструкция сме го дали още в понеделник, така че с болничните в нашата система проблем няма", обясни тя на пресконференция.

По думите й всички ученици, които се връщат в организирани групи от чужбина, трябва 14 дни да останат вкъщи - заради превенцията, а не защото има симптоматика.

Учениците от Каварна, завърнали се от Италия, които ще останат в 14-дневна карантина, ще бъдат обучавани дистанционно, за да не загубят много от учебния материал, съобщи началникът на Регионалния инспекторат на образованието Жоро Тошков.

По думите му преподавателите в професионалната земеделска гимназия "Климент Тимирязев" ще поддържат във форма учениците като им поставят задачи през интернет, докато тече превантивната мярка срещу опасността от коронавирус.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК