Идва ли краят на "летящите професори"? Отговаря ректорът на УНСС

Очаква се да получим нормално разпределение на оценките и да се потуши лобизма, посочи проф. Статев

14.02.2020 | 21:50 Редактор: Юлия Христова

Депутатите сложиха край на "летящите професори", след като приеха на второ четене промените в Закона за висше образование. Ограничението е във връзка с акредитацията на вузовете. Така един член на академичния състав ще може да участва в определянето на оценката от програмната акредитация само на едно висше учебно заведение.

"Tова е стар рефрен за брoйката на висшите училища, практиката по света е различна. Проблемът не е броят на университетите, а че в годините Агенцията по акредитация така структурира училищата, че те могат да правят бакалаври, магистри, и доктори", каза за "Денят ON AIR" ректорът на УНСС проф. Стати Статев.

По думите му не може да се акредитират толкова програми в университети, които не правят никаква наука.

"Очаква се след промените на закона да получим нормално разпределение на оценките и да се потуши лобизма", коментира той за Bulgaria ON AIR.  

Според проф. Статев имало неразбиране за "летящите професори".

"Става дума за нещо по-фундаментално. Това, което ще стане с очакваната промяна е, че един преподавател ще се брои за акредитацията на едно висше училище, но не можем да му забраним да преподава в повече от един университет", посочи още ректорът на УНСС.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК