Заплита се казусът с третата българска изложба в Лувъра

Министерството на културата води преговори с френския музей

11.02.2020 | 19:33 Редактор: Ралица Братанова

Без отговор остава въпросът дали ще бъде сменена концепцията на третата българска изложба в Лувъра или участието ще пропадне. Министерството на културата води преговори с френския музей. 

Изложбата с работно заглавие "Българско изкуство от 16 до 18 век" беше отменена с решение на министерството на културата и намесата на Светия синод, след като стана повод за скандали. 

Още през август миналата година проф. Емануел Мутафов е изразил категорично несъгласие българските експонати да бъдат изложени в залите на Лувъра. По думите готвената изложба целяла да представи страната ни като "европейска Турция". 

Със специално писмо Светият синод на БПЦ отказа да даде благословията си за изнасяне на артефакти от Църковно-историческия институт и църковния музей за изложбата в Лувъра. 

Да има такава изложба е договорено чрез споразумението между Министерството на културата и френския музей през 2012 година. Тогава ведомството оглавява Вежди Рашидов, който отказа коментар за Bulgaria ON AIR. 

Самият проф. Мутафов многократно се е срещал с Шарлот Мори - куратора, подготвящ изложбата в Лувъра. По думите му тя е подхождала тенденциозно. 

Министерството на културата и БАН планират да предложат друга изложба, която да обхваща друг или по-широк период от българската история. 

От Министерството на културата отказаха да дадат повече подробности около преговорите с Лувъра. 

Вижте още в репортажа на Милена Енчева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК