Жените до 35 г. харчат средно по 500 лв. на месец за онлайн покупки

Тази година се очаква да бъде приета нова европейска директива за електронна търговия

11.02.2020 | 19:50 Редактор: Юлия Христова

Българинът пазарува и продава онлайн и харчи немалко пари. Над 40% от онлайн потребителите на водещата платформа за обяви у нас, които са предимно жени на възраст между 25 и 35 години, харчат средно по 500 лв. на месец за покупки от интернет. Данните са за изминалата година от вътрешно проучване сред потребителите. 

Този бюджет най-често се използва за модни артикули и аксесоари. Следващите стоки, които се купуват най-много са лаптопи и мобилни телефони. Следват артикулите за деца, домакинските уреди и спортните стоки. 

За изминалата година най-много търсения имат обявите за продажба на автомобили и наеми на имоти като се отчита ръст с 65% и 12% само за 12 месеца. Търсят се също спортни обувки, като тук се наблюдава и най-изненадващ ръст: цели 103%. 

Платформите за обяви у нас все по-често се използват от локални производители или търговци като основен канал за онлайн търговия.  5% от потребителите на водещата такава платформа са малки и средни бизнеси – почти 150 хил. 

Тази година се очаква да бъде приета нова европейска директива за електронна търговия, която поставя дигиталното пространство и онлайн пазара под още по-засилена регулация. В проекта се предвижда контрол върху нелегалното съдържание и зачитане на авторските права.

Вижте още в репортажа на Виолета Манчева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК