Каква ще бъде развръзката от войната между институциите?

Коментар на Цветанка Андреева и Юлий Москов

10.02.2020 | 21:21 Редактор: Ивет Арабова

Ще има ли помирение между президент и кабинет?

"Засега не се очертава помирение между институциите, те вече се хлъзгат в една спирала и сякаш нейната инерция ги повлича все повече. При всички положения ще има някаква развръзка", каза политологът Цветанка Андреева в студиото на "Денят ON AIR".

"Вчера главният прокурор Гешев говори за първи път за това разследване, войната я води Румен Радев, той е поставен с такава цел там", коментира журналистът Юлий Москов

Според него президентът прави това от първия си ден, а правителството е коректно към държавния глава.

"Радев експлоатира президентската институция за лични политически цели. Моделът на мира, който ГЕРБ налагаше, свърши и явно е изчерпан. Сякаш режимът на управление започва да се консервира", добави Андреева.

До думите ѝ някой трябва да представи работеща формула за помирение.

"В питането си към Конституционния съд Гешев не е споменавал импийчмънт. Разследването за търговия с влияние не е на главната прокуратура, а на КПКОНПИ. Гешев пита по съвсем друг повод", разясни Москов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Toй прогнозира, че Конституционният съд ще отговори, че президентът може да бъде разследван.

"Поради високия си рейтинг Радев има всички основания да бъде стреснат. В Германия си тръгна един президент, защото се беше възползвал от позицията си за кредит с по-ниска лихва. Радев има всички основания да се страхува", смята Цветанка Андреева.

Андреева изтъкна, че идеята за имунитета е достижение на демокрация - да пази от политическа репресия и политически натиск, но "нищо повече".

Двамата изказаха мнението си за наложената забрана от САЩ за влизане на съдия Андон Миталов и изказването на Херо Мустафа, че това ще е само началото на списъка.

"Трябва да сме благодарни на САЩ за това. Слаби сме срещу корупцията, защото огромна част от корупцията у нас има руски произход", смята Москов.

"Пищенето срещу американците няма смисъл, нашата държава е много слаба в тази битка. Има нужда от тази помощ", oбясни Андреева.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК