Връщаме още 74 контейнера с боклук на Италия

Двама превозвачи са дали заявка за реекспорт

10.02.2020 | 18:02 Редактор: Ралица Братанова

Връщаме още 74 контейнера с отпадъци на италианската фирма в Салерно. 54 от тях вече са обработени и готови за реекспорт от пристанище "Варна-Запад". 

Двама превозвачи са дали заявка за реекспорт на 74 контейнера с отпадъци складирани на пристанище "Варна – Запад", съобщи апелативният прокурор Владимир Чавдаров в Морската столица. 

Ако времето е благоприятно и корабите на далите заявка фирми акостират на варненското пристанище навреме, още утре 74-те контейнера ще бъдат извозени обратно към изпращача – италианската фирма "Дентиче пантелоне". 

"Гранична полиция", "Митници Варна" и Регионалната инспекция по околната среда и водите обаче, са направили проверка на друг товар и са уведомили прокуратурата – отпадъчно RDF гориво – предназначено за изгаряне в лицензираната инсталация в Златна Панега. То също идва от Италия, но изпращачът е друга фирма.

"При условие, че се установи разминаване в заявените позиции като кодове или съдържание, ще бъдем уведомени. На този етап няма данни за разминавания. Това гориво към момента не е обект на разследване по досъдебното производство", обясни Чавдаров.

От прокуратурата очакват и останалите изпратени от "Дентиче пантелоне" 25 контейнера с боклук да бъдат върнати в Салерно в най-скоро време.

Вижте още в репортажа на кореспондента ни

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК