Приеха бюджета на София с безпрецедентен брой гласували "против"

Парите на столицата за 2020 г. са рекордни – над 1 млрд. и 700 млн. лева

06.02.2020 | 19:36 Редактор: Юлия Христова

Столичният общински съвет прие бюджета на София с безпрецедентен брой гласували против. Парите на столицата за 2020 г. също са рекордни – над 1,7 млрд. лева.

Часове наред общинските съветници обсъждаха. Реплики, дуплики, гласувания и обиди. И така повече от 6 часа. В края на деня, след безпрецедентно гласуване с 26 гласа "против" и 32  "за“, съветниците приеха бюджета на София за 2020 година. Той ще бъде малко повече от 1, 729 млрд лв. БСП, ДБ и независимиянт Борис Бонев не подкрепиха предложението. 

И тази година приоритети ще бъдат развитието на районите и подобряването на качеството на въздуха. Именно парите за районите се оказаха и ябълката на раздора. Част от кметовете, които не са издигнати от коалицията ГЕРБ-СДС, заподозряха, че умишлено не са получили достатъчно средства, като цитирам "наказателна мярка срещу избирателите“. Протести именно на  жителите на тези квартали посрещнаха общинските съветници и кметския екип на "Московска" 33 сутритна. 

Пари за райните се давали по формула, която отчитала броя на населението и инфраструктурата, за да се разпределят справедливо. Кметовете, които са получили по-малко пари в бюджета си, не били защитили проекти. 

Друга тема, която разпали страстите се оказа градският транспорт. 

Кметът Фандъкова определи статистиката като спекулативна. 

Вижте още в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК