Какво представлява новата измамна схема на колекторските фирми?

Събирачите на дългове назначават "мними" служебни адвокати

03.02.2020 | 18:43 Редактор: Ралица Братанова

След промяна в закона в края на миналата година всеки кредитор, който иска да получи от съда заповед за принудително изпълнение, трябва задължително да представи договора, а съдът да направи служебна проверка дали този договор не е в ущърб на клиента - т.е. дали не съдържа неравноправни клаузи. 

Ако има някакви финансови капани, съдът отказва да издаде заповедта. Именно за да заобиколят тази стъпка, някои колектори са измислили нов начин, за да накарат длъжниците да платят, още преди съдът да е разгледал заявлението им. 

"Звъни лице, което се представя за служебно назначен адвокат. Оповестява на лицето, че има дело срещу него. Лицето като провери вижда действително, че има дело за бързо произвдоство и много хора които не си знаят правата се стресират от факта, че има дело. Мнимият служебен адвокат им предлага да изпълнят за каквото ги съдят, да платят дълга, и лицата плащат още преди да е минала тази служебна проверка от съда", обясни адвокат Десислава Филипова.

Досега в асоциацията на колекторските агенции в България не са получавали оплаквания от подобни практики. 

От асоциацията обясниха , че начините за събиране на задължения са два – съдебен и извънсъдебен. 

Извънсъдебният включва основно обаждания по телефона, уведомителни писма. Съдебният е този който е признат от закона. Стартира се заповедно производство, след това се изважда изпълнителен лист и се стартира изпълнително производство. 

И двете страни съветват хората да не се доверяват на подобни обаждания.

Вижте още в репортажа на Даяна Георгиева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК