Употребата на пестициди в Турция нараснала 7 пъти за последните 40 г. 

Токсичният ефект от тях се пренася в почвата и въздуха

29.01.2020 | 19:35 Редактор: Ивет Арабова

Все повече турски зеленчуци са силно замърсени с отровни вещества. Между 56 и 139 пестициди са били открити в турски домати, чушки и краставици. 

Резултатите показват, че при конкретните зеленчуци, анализирани през август, са открити 56 пестицида. При произведените извън сезона още повече: през октомври – 96, през ноември - 139. 

Почти 16% от анализираните продукти са съдържали забранени пестициди - като карбендазим. От 2018 г. всъщност употребата му в селското стопанство е забранена в Турция. За държавите от Евросъюза забраната е още от 2015 г. 

"Те прилагат някои пестициди, които не са разрешени за приложение в ЕС. Вторият проблем е, че в Турция очевидно няма надзор около приложението изобщо на пестициди в растителновъдството", обясни д-р Сергей Иванов.

Според доклада на "Грийнпийс" употребата на пестициди в Турция през последните 40 години е нараснала цели седем пъти. Докато в Европа най-много пестициди се използват в Нидерландия - 13 килограма на хектар, в турския град Анталия този показател е 26 килограма на хектар - тоест, двойно повече. Още за употребата на пестициди, какви плодове и зеленчуци ядем в България и колко опасни всъщност са те. 

От Агенцията по безопасност на храните уверяват, че продуктите, при които са установени несъответствия, ще бъдат или унищожени или върнати в държавата, откъдето са внесени. Конкретно от Турция не са били допуснати над 600 хиляди кг пипер именно заради съдържание на остатъчни вещества от пестициди. Спрени са и големи количества нар, лимони, мандарини и портокали. 

Изследователите са установили, че при половината от проверените продукти токсичният ефект от използваните пестициди се пренася в почвата и въздуха и въздейства дълго време. Това всъщност означава, че най-голям е рискът за здравето на селските стопани и работниците.

Според Боряна, която работи от години на Женския пазар, търговците са принудени да продават вносна стока. Въпросът е: лъжат ли търговците откъде идва продаваната от тях продукция? 

"Българските търговци нямат навика да съобщават какъв е произходът на плодовете и зеленчуците и човек няма как да разбере дали в продукта има наднормени количества пестициди", смята д-р Иванов.

Граничните власти сигнализират незабавно за всички заловени продукти по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева!

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК