Хазната - ощетена с 210 млн. лв заради разлика в хазартните такси

Държавният тотализатор е плащал повече, отколкото частните оператори

22.01.2020 | 17:48 Редактор: Ралица Братанова

Държавната комисия по хазарта е таксувала по различен начин държавния тотализатор и частните оператори. 

Така са били събрани близо 210 милиона лева по-малко такси. Това са разкрили от Агенцията за държавна финансова инспекция след направена проверка. 

Основната цел на проверката е била да се установи какви са получените приходи от държавни такси от страна на регистрираните лотарийни оператори.

Дали това е нарушение на закона или е намерена вратичка, заради която в държавната хазна са влезли по-малко средства не беше уточнено от АДФИ.

"Ако останалите организатори на хазартни игри са плащали по начина, по който е плащало държавното предприятие, сумата е щяла да бъде с около 210 млн. лв. повече. За една и съща хазартна игра се заплащат формирани по различен начин държавни такси от регистрираните оператори", заяви на брифинг директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев.

Данните от финансовията инспекция трябва да бъдат обобщени в рамките на един месец. 

"Днешното изявление на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев потвърди, че частните оператори в игралния бизнес не са извършвали нарушение на закона, който определя събирането на такси. За проверявания период от 2014 до 2019 г. са внесени 500 млн. лева.

В допълнение директорът призова да се спрат спекулациите по темата, които уронват престижа на целия сектор. Както винаги сме заявявали, българските институции получават пълна подкрепа от нас в извършваните от тях проверки за установяване на безспорната истина", се казва в официална позиция на "Национална лотария" АД.

Репортаж на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК