Eксперт: Черноморската скумрия и два вида есетри вече ги няма в България

Пред сериозна заплаха било и оцеляването на змиорката

19.01.2020 | 17:55 Редактор: Ивет Арабова
Eксперт: Черноморската скумрия и два вида есетри вече ги няма в България

Черноморската скумрия, която се срещаше в Черно море, вече я няма, защото популацията й се е изчерпала. Това каза в интервю за БГНЕС хидробиологът и ихтиолог Пенчо Пандъков, който е и част от Сдружение "Балканка“. Освен скумрията са изчезнали и два вида есетри, които са се срещали в р. Дунав, посочва хидробиологът и подчертава, че наред с тези видове има и такива, които са застрашени от изчезване.

"От 6 вида есетри в р. Дунав – два са изчезнали вече, три са критично застрашени и един вид е само застрашен. Това са еволюционно най-старите и атрактивни риби. А от гледна точка на стопанския риболов и едни от най-ценните. От тях се добива скъпо струващият черен хайвер“, обяснява Пандъков.

Пред сериозна заплаха е и оцеляването на змиорката.

По думите му същите проблеми имаме с типичните обитатели на чистите реки, некоригираните реки и там където няма ВЕЦ-ове, такива са Балканската кротушка, двата вида гулеши, щипоците – балкански, български, голям и обикновени щипок.

Главната причина за измирането на видовете е изчезването на местообитанията им вследствие на построяване на ВЕЦ, корекции на реки и замърсяване на водите.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК