Атанасовден е, зимата сваля кожуха си

Над 65 000 българи празнуват имен ден, не се върши домакинска работа

18.01.2020 | 12:55 Редактор: Ивет Арабова

Атанасовден е! Православната църква почита паметта на Свети Атанасий Велики, който е живял през четвърти век. Над 65 000 българи празнуват своя имен ден днес. В народния обичай денят се свързва с края на зимата.

Навремето не на Йордановден, а на Атанасовден мъжете са се събличали по ризи и са се хващали на хоро в снега. Така те показвали, че не се страхуват от студа, както и Свети Атанас не го е страх. Това е и последният ден, в който се пеят песни за любов и женитба. 

"Поприключват тези сгляди, поприключва тази празничност по годежите, по сватбите, защото ще настъпят Тодоровата седмица. Ще дойде Сирни Заговезни, Прошка, Тодоровата седмица. Ще започнат Великденските пости, а след това ще дойде и Великден. Тоест за известен период от време тази обредност, сватбената ще мине на заден план“, обясни доц. д-р Петя Банкова от Института по етнология и фолклористика при БАН.

В миналото на този ден се е проверявало какво е количеството на дървата за огрев, за да се знае дали ще стигнат до пролетта. А според времето са гадаели дали годината ще е плодородна. Ако е имало много сняг, очаквали голям берекет. 

От рано сутринта семейството започвало да се готви за празника. За да не се разсърди шарката и чумата, в този ден не се върши никаква домакинска работа. Единствено е позволено да се готви, но не всичко. В този ден е забранено на трапезата да се слагат варива като боб и леща. Жените замесват питки, които шарят с вилица или дървена хурка, а след това ги намазват с мед. Смисълът на ритуала е Баба Шарка да не боде лицата на децата и да не прави рани. 

Вижте повече в репортажа на Миглена Георгиева!

Целия филм за Атанасовден може да гледате тази вечер от 19 часа в "Историите он еър“ с Миглена Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК