Перник поиска втора станция да мери чистотата на въздуха

Изпратихме писмо до министъра на околната среда и водите, обяви кметът Станислав Владимиров

17.01.2020 | 13:12 Редактор: Искра Ангелова

Перник поиска втора станция, която да мери чистотата на въздуха в града. Днес няма превишаване на нормите за опасни газове и фини прахови частици. 

"Изпратихме писмо до министъра на околната среда и водите с искане за станция, която ще се намира в средата на града, близо до индустриална зона, за да може целият град да бъде покрит и ако има завишение - то да бъде хванато и да бъдат взети мерки", обясни кметът на Перник Станислав Владимиров.

В бюджета е заложено и поставянето на филтри за домакинствата, които се отопляват на твърдо гориво.

Междувременно стана ясно, че Нено Димов е знаел за ситуацията в язовир "Студена" и че водоемът върви към критичния минимум, но въпреки това е разрешавал вода за промишлени нужди за "Стомана" и "Топлофикация-Перник".

Разследването продължава, ще се разпитват още служители.

На първото си посещение в града днес и срещата с кмета на Перник, новият еко-министър Емил Димитров коментира и темата за вноса на отпадъци от чужбина. Той беше категоричен, че на този етап се въздържа от мораториум върху боклука, но има специален апел към всички директори на РИОСВ в страната, защото именно те са хората, които подписват документите за това да се внася боклук на територията на България. 

Проверките на прокуратурата по този въпрос продължават. Създава се междуведомствена група с всички министерства и институции, които имат отговорността за боклука у нас. Тази междуведомствена група трябва да намери този механизъм, който ще спомогне за това да не се задълбочи кризата. Емил Димитров беше категоричен,че не бива да се върви към мораториум, въпреки апела на Бойко Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК