fallback

Предложение: По-обстойни проверки на шофьорите за наркотици

Вносителите на промяната са ГЕРБ, ОП, ДПС и "Воля"

14.01.2020 | 09:05 Автор: Ивет Арабова

Шофьорите да бъдат по-обстойно проверявани за наркотици. Това предлагат депутати с промени в Наказателния кодекс. Вносителите от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" предлагат да се прави и задължителна кръвна проба, ако слюнката на водача е показала наличие на наркотично вещество. Целта - по-точен и справедлив резултат. 

Според Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи това не е справедливо.

"Трябва да се прави много ясно разграничение между това дали човекът е бил под въздействието на наркотично вещество, или просто е приел някога нещо. Някой може да е пушил 1 цигара преди една седмица, сегашните уреди може би ще го засекат, и той ще влезе като престъпник по сега действащия закон", обясни Тодоров.

При алкохола важи правилото, че наказателна отговорност се носи при отчетени над 1,2 промила. При наркотиците подобна долна граница у нас няма. 

Статистиката показва, че за 2018 г. 63 от ПТП-тата са причинени след употреба на алкохол, а само 3 след употреба на наркотични вещества. Полицейска акция от края на миналата година пък е установила 69 от 355 нарушители на пътя са шофирали след употреба на наркотици. 

"Голяма част от тези водачи при един процес, воден от добър адвокат, стигат до оправдателна присъда", заяви Лъчезар Иванов.

Според него съдебната практика е противоречива, а съдът често се налага да прави големи разноски за допълнителни експертизи. 

Вижте повече в репортажа на Стоян Тричков!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от България
fallback