Всеки десети българин страда от студова алергия

Тя се предава генетично, най-често на жените

09.01.2020 | 16:27 Редактор: Ивет Арабова
Всеки десети българин страда от студова алергия

Всеки десети в България страда от студова алергия, когато живакът падне под нулата. Откритите части от тялото изпитват неописуема болка, появяват се нетърпимо сърбящи обриви, пръстите се подуват, чувствителността на ръцете намалява. Човек се чувства така, сякаш е скован в менгеме, обясниха от Българското дружество по алерголия.

Това е един от най-честите здравословни проблеми през зимата. При него има генетична зависимост, предава се наследствено, най-често на жените, съобщава "Монитор".

Наблюдението на алерголозите показва, че 2/3 от хората, страдащи от алергии, предизвикани от студа, смятат, че имат настинка, мигрена, конюнктивит, остеохондроза или отравяне. Така лечението се забавя, а проявата ѝ се задълбочава.

Студовата алергия се потвърждава или отхвърля с кръвен анализ на имуноглобин Е. Обикновено след пет-шест години тя изчезва. Най-малкото, което можете да направите през зимата, е да не излизате без шал, шапка и ръкавици. Заменете кремовете на алкална основа с такива, които съдържат масло от жожоба. Преди излизане не си слагайте козметика, която е на водна основа.

Да се предпазим от студовата алергия е твърде трудно, но можем поне да си помогнем, за да смекчим непоносимите болки. Отслабването на организма спомага за проявата на заболяването. Затова не бива да допускаме спад в имунната система и изсушаване на кожата.

Препоръчително е да се приемат повече храни, богати на витамин А, Е и С. За да си ги набавим, е добре да се консумират моркови, тикви, шипки, цитрусови плодове, зеле и касис.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК