fallback

Най-трудно успяват да се отопляват българите в малките населени места

В София също много хора пускат парно само в една от стаите си

07.01.2020 | 17:56 Автор: Ивет Арабова

Една трета от българите не могат да си позволят да стоплят достатъчно жилищата си през зимата. Това сочат данни от проучване на Евростат за 2018 г. 

Дори и в столицата не са малко хората, които се топлят с един радиатор, само в една от стаите или си пускат парно само вечер.  

"Мъжът ми почина и сега съм сама в голям апартамент. Стремя се да намалявам, да не пускам парното и така. Пускаме го само вечер, за да спим на топло. Иначе през деня не го пускаме", сподели жена пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Основната причина българите да имат затруднения с отоплението са ниските доходи. Още по-големи затруднения с отопляването изпитват в по-малките населени места в страната. Например в Северозападна България, където доходите са значително по-ниски, отколкото в останалите части от страната. 

И ако над 30% от българите не могат да стоплят домовете си, в Европейски съюза средно 7 на сто от хората са енергийно бедни. Освен България на дъното на класацията се нареждат Литва, където 28% от хората не могат да стоплят дома си, Гърция и Кипър. В страни като Австрия, Финландия и Люксембург този проблем почти не съществува. Там едва около 2 на сто от хората изпитват подобни затруднения.

Вижте повече в репортажа на Боряна Благоева!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от България
fallback