Специален надзор върху разследванията за къщите за гости

От април 2019 г. започнаха проверки за общо 746 имота, финансирани със средства на ЕС

07.01.2020 | 17:01 Редактор: Кристина Крумова
Специален надзор върху разследванията за къщите за гости

Главният прокурор Иван Гешев разпореди специален надзор върху разследванията за къщите за гости. Той е постановил на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново да вземат на специален надзор 23 досъдебни производства за престъпления, свързани с финансовите интереси на Европейския съюз, съобщават от прокуратурата.

Гешев е дал указания на административните ръководители на апелативните прокуратури в страната по всяко досъдебно производство да определят конкретен наблюдаващ прокурор, който да оказва засилена методическа и организационна помощ на първоинстанционните прокуратури, ръководещи разследванията, пише dnes.bg.

По разпореждане на главния прокурор от април 2019 г. започнаха проверки за общо 746 къщи за гости, финансирани със средства на ЕС.

Към настоящия момент на територията на страната са образувани 23 досъдебни производства за представяне на неверни сведения, за да бъде получено финансиране от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от ЕС на българската държава.

Досъдебни производства са образувани от Софийска градска прокуратура -11 бр., от Окръжната прокуратура в Монтана – 3 бр., от Окръжна прокуратура – Велико Търново – 2 бр., от Окръжните прокуратури в Хасково, Пазарджик, Пловдив, Ямбол, Плевен, Силистра, Варна по едно.

По всички останали случаи продължава извършването на проверки, като се осъществява и служебен контрол върху постановените прокурорски актове до върховното ниво в Прокуратурата на Република България.

Главният прокурор ще продължи да следи произнасянията на прокуратурите в страната и ще указва вземане на специален надзор върху всяко новообразувано досъдебно производство за престъпленията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и др. престъпления от общ характер, при финансиране на т.нар. къщи за гости.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страница ни във Facebook ТУК